En redig lösning som håller!
Solceller för lantbruk
Solenergi för lantbruk
”Stora tak kan ge stora överskott av grön el till elnätet. Från juni till oktober genererade solcellerna ett sammanlagt överskott till ett värde på ca: 45.000:-”
Persgården, Visingsö 2022
Kontakta Kristofer så hjälper han dig!
Ryfors Bruk Nedre
Varför välja solceller till sitt lantbruk – och varför Wettersol? Vi har pratat med Julie som äger Ryfors Bruk för att höra om hennes erfarenheter med att installera solceller. Vi vill att du ska få värdefulla tips och insikter om vad som är bra att tänka på både under och efter installationen. Klicka på bilden bredvid för att ta del av hennes tankar och råd kring att investera i solceller.
Lantbrukstak är optimala för solceller
Gårdar och lantbruk gör ofta väldigt stora besparingar när de installerat solpaneler. De stora fastigheterna och dess höga takytor på ladugårdar, garage och stall skapar de rätta förutsättningarna till en storskalig anläggning med solceller som ger en hög elproduktion. Wettersol har stor erfarenhet av montering av solceller på lantbruk. Vi vet vad som krävs för att ge din gård en ordentlig solcellslösning som håller i alla väder och i många år framöver.
Korsförband
Eftersom de flesta lantbruk har plåttak använder vi oftast korsförband som vi alltid skruvar ned i underliggande trä-stomme. På så sätt sitter solcellerna säkert i alla väder och hela takkonstruktionen styvas upp!
Markställ för solceller
Solceller på marken. En riktigt bra lösning om man inte har en tillräckligt stor takyta för att uppnå önskad energiproduktion, om ens tak är skuggad av exempelvis närliggande byggnader och träd, eller om du har mark som du vill göra något smart och sparsamt utav. En stor fördel är att du vid montage kan välja både solpanelernas riktning och lutning för att få bästa effekt.
Tidigare lantbrukskunder som installerat solceller
Tryck på pilarna för att få mer information om varje anläggning
Mjölkgård med korsförband
Jordgubbsgård med maskinhall
Gård med markställ
Gård med korsförband
Gård med korsförband
Gård med väggmonterade solceller
Sälj mer el med en smartmätare!
Det finns smartmätare som tillval till i princip alla växelriktarfabrikat. Ibland måste man installera det för att anläggningen ska fungera som den ska, och ibland är det ett verktyg för att göra dig mer medveten om din elanvändning. Läs mer här för att lära dig mer om hur du kan kan bli en smartare elproducent!
Vi vill att du ska ha en säker gård
Vi följer Lantbrukarnas Brandskyddskommitté rekomendationer vid installation av solceller för att du som lantbrukare ska kunna känna dig säker.
Vi följer även alltid Länsförsäkringars riktlinjer enligt faktablad 27 vid installation på jordbruksfastigheter oavsett om det är ett aktivt jordbruk eller ej, då omständigheter kan ändras och då skall inte solcellsanläggningen behöva kompletteras i efterhand. Säker gård i solcells-sammanhang innebär bland annat särskilda jordfelsbrytare (Typ A, 300ma) för anläggningen, grov/mellan-åskskydd på inkommande el /AC-sidan samt åskskydd på DC-sidan (solpanelerna), och inte minst en gnagar-säker kabelförläggning.
Maximera solenergin
Målet med alla solcellsanläggningar bör vara att producera så mycket el som möjligt under perioder på dygnet när förbrukningen är hög. Det är huvudnyckeln till en bra solcellsinvestering. Att använda så mycket som möjligt av egenproducerad el är mer lönsamt än att överproducera för att sälja. Dessutom det mest långsiktigt kloka.
Stora förbrukningssvängningar är en viktig anledning för solenergi och solceller för lantbruk. Exempelvis har en mjölkgård stor elförbrukning morgon och kväll när korna mjölkas. För att hantera det ökade effektuttaget vid dessa tillfällen krävs en bra styrning och att din solcellsanläggning är designad för att bäst möta effektbehovet vid dessa tidpunkter. Öst/Västligt montage av paneler kan vara en bra lösning för en bredare energikurva och därmed en större andel egenproducerad el. Ett annat uppskattat tillbehör är en smartmätare som ger tydlig visualisering över gårdens förbrukning och produktion samtidigt som anläggningen kan överdimensioneras mot befintlig säkring och därmed bättre matcha mot förbrukningsprofilen. Vi har ett antal olika tekniska lösningar för olika förutsättningar och behov. – Fråga oss!
Många lantbrukskunder ser också över helheten och moderniserar sin gård i samband med solcellsinstallationen. Det kan handla om att dra nya elkablar, dra nätverk till ladugården och installera kameror för övervakning. På Wettersol löser vi gärna den här typen av uppgraderingar i samband med installationen då vi bland annat har egna nätverkstekniker. För dig sparar det tid och pengar och ger ett mervärde.
Solceller för jordbruksfastigheter och lantbruk i Jönköpingsområdet.
Nyinstallerade solpaneler ska hålla i minst 30 år. Därför blir det viktigt med en gedigen översyn av den plats där solcellspanelerna ska sitta. Oavsett om det är på ladugårdens tak eller på ett markställ i närheten.
Wettersol har stor erfarenhet av montage på olika taktyper inom lantbruket och har ett flertal olika lösningar för infästning i såväl aluplåt (sinus) som stålplåt (TP-plåt) av alla årsmodeller och former. Vi installerar vanligen med ett rejält skensystem (korsförband) som innebär att solcellsanläggningens montagesystem skruvas in i underliggande träkonstruktion.
Med korsförband styvas hela ladugårdstaket upp och ni kan vara helt säker på att anläggningen klarar rejäla höststormar. Som en bonus får panelerna ordentlig kylning av luftspalten mellan solpanelerna och underliggande tak. Det bidrar till att ni får mer energi och längre livslängd på solpanelerna. Korsförband är alltså ett självklart val vid installation på ladugårdstak!
Så, går du i tankarna att skaffa solceller, batteri, elbilsladdare, eller kanske en lösning som innehåller alla tre till ditt lantbruk? Tveka inte på att kontakta oss med dina frågor! Vi älskar att snacka solceller och ser fram emot att få se lantbruken i Jönköpingsområdet livnära sig på solenergi.
Kristofer finns här för att hjälpa dig!
”*” anger obligatoriska fält