Välkommen hem till Benny och Lisbeth
Välkommen hem till Benny och Lisbeth
Benny är fd. elektriker och har stenkoll på allt som har med el att göra. Att han nu har solceller på taket tycker han därför är extra roligt. Välkommen att läsa om hur det gick till när Benny & Lisbeth valde att installera solpaneler. Hur de upplevde arbetet, varför de valde Wettersol, samt hur det kommer sig att de även har en elbilsladdare och batteri installerad i garaget.



Vi bor i ett äldre hus som vi byggde för 40 år sedan, 1980. På den tiden kostade elen ingenting, men det har ju förändrats. Vår elförbrukning på 80-talet (innan vi installerade bergvärmepump för 15 år sedan) låg på ca 36000 kWh/år. Efter installationen av bergvärmepumpen halverades våra elräkningar vilket jag tyckte var fantastiskt. Därefter har jag byggt både uterum, installerat spabad mm, vilket har gjort att elräkningarna börjat krypa uppåt igen. När jag gick i pension och renoverade taket började jag därför fundera mer seriöst på solceller. Det kändes onödigt att betala så mycket pengar för el när jag hade bekanta vars hus var drivna på solel och därför levde i princip gratis i jämförelse.
Därefter kom jag i kontakt med Wettersol som erbjöd en helhetslösning för mitt hem, något jag hade saknat innan. Och eftersom jag hade ett nyrenoverat tak och som gammal elektriker tycker det är väldigt roligt med el satsade jag och slog till på hela paketet! Så nu har jag en installerad elbilsladdare, spabads-styrning, helsvarta Phono solceller, batteri från BYD och Sungrows hybridväxelriktare, samt en smartmätare förstås!
Hur valde du batteristorlek?
Jag valde att installera ett 11kW batteri eftersom det var det bidraget räckte till. Men självklart kommer jag uppdatera med fler ”stacks” (battericeller) nästa år då jag sett vilken skillnad det gör. Kallare dagar räcker inte batteriet riktigt hela dygnet för mig, vilket jag såklart vill att det skall göra. Men batteriet är utbyggbart till upp till 22kWh så det är enkelt att komplettera.

Du installerade även en elbilsladdare, är du nöjd?
Ja, jag har ju ingen egen elbil än men mina barn har. Så den elen bjuder jag gladeligen på! 😉 Men mina barn säger att elbilsladdaren är kanon, laddar snabbt och är enkel att använda. Jag tycker dessutom att den är väldigt snygg, och så har den en display som visar hur mycket solcellerna producerar vilket såklart är en kul funktion! Sen är det skönt att ha framtidssäkrat sitt hem med en färdiginstallerad laddbox eftersom vår nästa bil troligtvis kommer vara en elbil. Det är ju ditåt utvecklingen och samhället är påväg.

Några korta snabba med Benny:
Så, varför solceller?
- Det här är ju framtiden, det var så jag tänkte. Vi behöver alla göra något för miljön, så detta är ett steg i rätt riktning tycker jag. Sen är det såklart även skönt att bli sin egen eloperatör och på så sätt få ner sina elräkningar några hundralappar.
Hur upplevdes installationen?
- Vi hade jätteroligt. Extremt kunniga killar! De visste vad de gjorde. Var tyvärr väldigt dåligt väder, kallt och regnigt, men gick jättebra ändå. Som på räls.
Varför Wettersol?
- Om jag ska vara ärlig var Wettersol det enda företaget jag var i kontakt med, fick fullt förtroende direkt, så har ingen annan att jämföra med. Man jag kände att de gick in för det till 100% och hade oss, kunden, i fokus igenom hela processen.


Teknisk Information om Benny & Lisbeths anläggning:
- 45 st helsvarta Phono 360W paneler. Paneler åt Öst, Syd och Väst för att ge solelproduktion under hela dagen.
- Tigo optimering på panelerna mot syd och öst pga större träd som delvis skuggar delar av förmiddagen.
- Sungrow SH10RT hybridväxelriktare för solceller och batteri.
- Sungrow Smartmätare
- BYD HVM 11kWh litiumjärnfosfatbatteri.
- Eddi för smart värmning av spabad med överskottsel.
- Zappi elbilsladdare.
Anläggningen beräknas producera ca 11000kWh per år och har en total installerad effekt på 16,2kW. Anläggningen är designad för att ge ca 2kW effekt under stora delar av dagen sommartid, även under molniga förhållanden.
Några grafer från Bennys och Lisbeths anläggning:

Vad visar grafen? Simuleringar utifrån Benny och Lisbeths lokala förutsättningar visade att anläggningen förväntas producera ca 11000kWh per år. Grafen visar tydligt hur elproduktionen fördelas över året. Uppskattningsvis ca 90% av all energi produceras perioden Mars-Oktober.
I den tillhörande appen (isolarcloud) visas elproduktionen från anläggningen bland annat som graf över dagen och med cirkeldiagram som visar elproduktion (PV) och hemmets elförbrukning (Load).

I bilden ovanför visas hemmets förbrukning (ljusgrönt när elen kommer från batteriet och gult när det kommer från solceller). Solcellernas produktion sträcker sig från tidig morgon till sent inpå kvällen. Mörkgrönt betyder att batteriet har laddats med solel och därefter säljs solelöverskottet till elnätet (grid), vilket visas som negativa värden i blått.

Ovan ser vi att under den aktuella dagen producerade solcellerna nästan 89kWh. 14% av solelen användes under dagen (Self-Consumption) och 11.3kWh laddades i batteriet och 65kWh såldes (Feed-In). Hemmet försörjdes denna dag till 99.58% från solel och el sparad i batteriet.