Solpaneler, eller solceller som är den korrekta benämningen finns i flera olika storlekar, färger och effekt. Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa och vilken ska man välja om man har en villa eller ett företag i Sverige?
Teknologisk utveckling, vad innebär det för mitt köp?
Vi på Wettersol har sålt många typer utav paneler igenom åren, på grund av att teknologin på cellerna utvecklas med varje år som går. För att få ett jämförbart värde mäts effektiviteten i procent hur bra cellen är på att ta upp energin från solen. Idag (2024) så är effektiviteten på en Solpanel runt 21-22% medans för 3 år sedan (2021) var den generella effektiviteten runt 19-20% på en liknande panel.
Detta kanske ses som en liten ökning, men om vi jämför panelerna mot varandra så är det enklare att se vad det innebär i effekt.
Panel 1 ifrån 2023 är en Denim Solar N-Type Cell med mått på 1722x1134x30mm och ger en max effekt på 420W (Standard Test Conditions / STC).
Panel 2 ifrån 2021 är en Phono Solar Half-Cut, PERC Cell med mått på 1764x1040x35mm och ger en max effekt på 360W (Standard Test Conditions / STC).
Men Alex, dagens panel är ju bredare? Större paneler ger ju mer effekt?
Detta stämmer, men jämför vi watt per kvadratmeter (Wp/m2) så ser vi att Panel 1 jobbar effektivare.
- Panel 1 = 215Wp/m2
- Panel 2 = 196 Wp/m2
Wettersol säljer idag solceller med den nyaste teknologin vilket 2024 är N-Type. N-Type är en utav många olika innovationer igenom åren, den många av er kanske känner igen är Half – Cut / Perc vilket var det nya heta från år 2014 och framåt.
Mer djupdykning på de olika teknologiska utvecklingarna tycket jag vi tar i ett annat blogginlägg.
Summa Summarum, håll utkik efter vilka paneler du blir erbjuden. Be gärna om ett datablad där du kan se om du får det nyaste på hyllan eller om dem rotat lite längre bak. Vi räknar med att våra solcellsanläggningar ska hålla i minst 30 år framåt. Då blir den lilla skillnaden i effekt väldigt stor i slutändan
Garantier och Kvalite
Dagens paneler är till största del tillverkade i jättefabriker i Kina eller Asien generellt. Och det finns fler tillverkare av solceller än vad jag själv kan nämna. Detta gör det otroligt svårt att veta vilka paneler som håller kvaliteten och som lämnar bra garantier. Longi, Jinko, Denim – Vad är skillnaden?
De stora tillverkarna utav solceller idag bedriver god verksamhet och goda arbetsförhållanden, Kolla gärna med din solcellsinstallatör om du är osäker, är det en seriös installatör ska dem kunna ge dig informationen om vart deras paneler är tillverkade.
De flesta solcellstillverkare lämnar två olika typer utav garantier, du har den vanliga produktgarantin som täcker tekniska fel / fabriksfel. Denna brukar vara hos de flesta kända tillverkare mellan 10-15 år. Vissa erbjuder även upp till 25-30 år produktgaranti, detta kan variera på tillverkare och typ utav panel. Glas – Glas Paneler har t.ex ofta högre produktgaranti pga deras förbättrade hållbarhet.
Effektgaranti, vad är detta? Solceller som all annan elektronik är något som slits sakta med tiden. Efter några år kommer inte solcellerna ge lika mycket effekt som dem gjorde när dem var helt nyinköpta. Därför har man då effektgaranti vilket garanterar vad en panel ska generera om ett ex antal år. Effektgarantin brukar gälla kring 25-35 år, återigen beroende på vilken tillverkare och panel det rör sig om. Ett exempel på effektgaranti skulle kunna vara t.ex att panelen ska generera 80% utav dess ursprungliga effekt inom 25 år. Om inte så kan panelen ersättas utav tillverkaren. Detta är dock endast ett exempel då olika tillverkare och paneler kan lämna olika effektgaranti. Så kolla gärna detta med din installatör. Effektgaranti brukar också stå med i databladet tillverkaren skickar med panelen, detta kan du be att få utav din installatör.
Hur vet man att installatören kontrollerar kvaliteten på solcellerna?
En seriös solcellsinstallatör bör veta väl vilka produkter dem säljer. Bästa är om installatören själva har testat flera olika tillverkare och kommit fram till en slutsats, är Aluminiumramen på panelen jämn? Är kontakterna utav rätt MC4 – Standard för installationens syfte? Är dem paketerade ordentligt från fabrik? Mikrosprickor? Har solpanelerna samma nyans? Detta skall kvalitetskollas av installatören, även om dem valt en välkänd leverantör och tillverkare.
Europeiska paneler, finns det ?
Det finns ett flertal utav olika europeiska tillverkare. Det är oftast mindre tillverkare och kan inte leverera utav den efterfrågan som existerar. Europaneler är dock nästan alltid utav högsta kvalitet och erbjuder bra garantier. De flesta är även otroligt klimatsmarta där deras fabriker drivs utav förnybar energi och komponenterna i panelen är noga utvalda för en grönare panel. I en drömvärld hade vi alla önskat ha en Europanel på taket men i verkligheten är det inte riktigt så lätt.
Europaneler är oftast dyrare, ibland upp till dubbla priset per panel och kan vara svåra att få tag på hos din installatör. Största nackdelen i att priset är högt är att det påverkar din avräkningstid avsevärt. Klimatet eller ekonomin? En utav dagens stora frågor. Exempel på Europanel som Wettersol erbjuder är Meyer Burger, en tysk tillverkare.
Slutsats – vilken panel är bäst?
Som ni kanske förstår är denna fråga inte så enkel som den låter. Det jag själv skulle kolla efter är det ovanstående, använder panelen sig utav de nyaste teknologin? Är panelen ifrån en trygg tillverkare? Erbjuder tillverkaren bra garantier? Är installatören som säljer panelen bekant med den? Om svaret är ja på dessa frågor skulle jag vilja påstå att du har valt den bästa panelen.