Alla pratar om AI. AI är överallt och ändå är det många som faktiskt inte riktigt förstår vad som utmärker ett AI. I detta blogginlägg kommer vi visa vilken typ av AI-styrning vi rekommenderar till ditt energisystem för att styra ditt hem och dina stora elförbrukare, såsom värmepump, elbilsladdning och hemmabatteri till dina solceller.
Först och främst: Vad kännetecknar ett AI?
Enligt Europaparlementet definieras ett AI som en maskin med människoliknande drag, såsom resonerande, inlärning, planering och kreativitet. AI möjliggör för tekniska system att uppfatta sin omgivning och lösa problem. AI system är också kapabla till att anpassa sitt beteende genom att analysera effekterna av sina tidigare åtgärder och att arbeta självständigt.

Optimering är inte AI
För många system inom energihantering slänger man sig med termen AI när det i själva verket är fråga om optimering. Optimering innebär att man utifrån vissa givna ramar hittar den bästa möjliga lösningen. Ett typiskt exempel på detta är att man utgår ifrån elpriset – och vid den tidpunkt där elpriset är lägst startar laddning av en elbil. Med optimering får man en mekanisk schemaläggning som inte tar hänsyn till om det finns flera system som samtidigt kommer att dra samma slutsats.
Det kan t.ex. handla om att man har en värmepump som jobbar hårdare när elpriset är lågt, eller att man börjar ladda upp ett hushållsbatteri från elnätet när det är som billigast – samtidigt. Skillnaden mellan optimering och AI är att med enbart optimering skulle huvudsäkringen lösa ut, eftersom elbilen, värmepumpen och hemmabatteriet skulle starta sin laddning/förbrukning vid samma tidpunkt.
☝️ Ett AI skulle istället planera så att man vid olika tidpunkter under den billigare perioden kör värmesystem (högst prioritet) först, elbilsladdning (prioritet 2, sannolikt också flest antal timmar) efter, och slutligen hemmabatteriet sist.
Optimering betyder att systemet väljer bästa tidpunkt att t.ex. ladda elbilen. Men problemet är att alla system – som elbil, värmepump och batteri – ofta börjar samtidigt, vilket riskerar att du får en dyr effektavgift eller att säkringen går. Riktig AI ser helheten och undviker att allt startar samtidigt, vilket gör styrningen smartare, tryggare & mer lönsam.

AI vs. Optimering
Vidare skulle AI-systemet beräkna vad som är den mest lönsamma användningen av ditt hushållsbatteri. Är det att:
1. Ladda batteriet fullt under natten och använda elen själv under dagen?
2. Ladda batteriet till förslagsvis 30% och använda denna energi under morgontimmarna? Vid detta alternativ har AI utifrån erfarenhet lärt sig hur mycket energi som förbrukas under de dyra morgontimmarna, för att därefter låta solcellerna fylla batteriet. Då räknar systemet ut hur mycket solel som blir över, baserat på vädret, årstiden och hur mycket sol din plats får.
3. Inte ladda batteriet alls, då elpriset i relation mellan högsta och lägsta toppen är försumbar och batterislitaget är inte värt det just denna dag/tidpunkt.
✅ Som ni ser är ett AI överlägset till att göra ett bättre val än enbart optimering, givet att det finns flera olika faktorer att ta hänsyn till.
Låt oss nu titta på för- och nackdelar med externa/fristående AI och inbyggda AI i växelriktare eller annan hårdvara.
Inbyggda AI i växelriktare eller annan hårdvara
Idag har det blivit mode att tillverkarna av växelriktare själva utvecklar inbygga AI-lösningar i deras produkter. Exempel på sådana AI-lösningar är:
- Sigen AI
- Solis AI
- iHomeManager från Sungrow
- Emma från Huawei.
Detta kan jämföras med externa AI såsom Thiink och Enequi som är fristående system som kompletterar befintliga solcellsanläggningar. Vi på Wettersol är starka förespråkare av externa AI, då dessa enligt oss är de enda lösningar som löser uppgiften på ett fullgott sätt. Låt oss förklara!
Varför är externa AI bättre?
Säg att du köpt en solcellsanläggning med batteri där det finns ett inbyggt AI. Då borde väl allt fungera hur bra som helst? Tyvärr är det inte så enkelt… Har du t.ex. en Nibe värmepump med Smart Price Adaption, kommer värmepumpen lägga beslag på timmarna på natten när det är som lägst.
1. För att få ut maximal besparing krävs en “hjärna” som styr alla dina enheter.
Har du t.ex. en elbilsladdare från Easee, Zaptec eller annat fabrikat sedan tidigare, kommer du inte kunna få med din elbilsladdning i systemet. Detta kommer sannolikt att göra att systemet inte kan ladda ditt hushållsbatteri när det är tänkt, pga. att andra plattformar redan börjat använda elanslutningen för att ladda bilar eller producera extra värme och varmvatten.
För att få ut maximal besparing och bäst optimering för ditt hem behöver det finnas en hjärna som ser helheten och som tar alla beslut därefter. Arbetar varje produkt/system isolerat (med sina inbyggda AI) kommer man att missa besparingar. Exempelvis om Sungrow bara pratar med Sungrow, och Huawei med Huawei. Men din värmepump eller elbilsladdare kanske inte är från Huawei. Thiink sammankopplar fastighetens alla energikällor och förbrukare, vilket eliminerar isolerade system och skapar en helhetslösning där allt styrs och optimeras tillsammans för maximal besparing.
2. Många inbyggda AI-plattformar tar inte hänsyn till hela elpriset.
Nästa utmaning för många inbyggda AI-plattformar är att de inte alltid tar hänsyn till det fullständiga priset på el – dvs. att de inte får med 60-öringen vid försäljning eller missar skatt, moms och överföringsavgift. Det blir ännu svårare när effekttariffer är fullt införda. Så som läget är idag så kommer dessa i stort variera mellan varje elnätsägare, dvs. det kan komma att finns 150+ olika utformningar.
3. Svenska marknaden är liten – och ofta bortprioriterad
Därtill kommer utmaningen att den svenska marknaden globalt är en liten marknad. Alla företag har inte resurser att göra specifika styrningar som är helt optimala med de små lokala marknaderna – som Sverige. Det är alltså få inbyggda AI som är helt anpassade efter de svenska regelverken och vår elmarknad.
Externa AI
Lösningen på de här problemen är ett svenskutvecklat, fristående AI-system som anpassar sig till den teknik du redan har i hemmet. Du slipper investera i ny teknik, och får en styrning som kan prata med olika produkter och fabrikat – vilket eliminerar isolerade system och skapar en helhetslösning där allt styrs tillsammans=maximal besparing. Systemet är utvecklat med fokus på den svenska marknaden, vilket innebär att alla resurser läggs på att möta just de utmaningar vi står inför här i Sverige, idag & i framtiden.
Som tidigare nämnt bygger många inbyggda AI-system enbart på generella spotpriskalkyler, eller är utvecklade för att fungera brett på marknader som hela Europa. Det gör att svenska förutsättningar ofta förbises. Eftersom Sverige är en liten marknad globalt, prioriteras sällan utveckling av specifika prisalgoritmer eller integration med svenska varumärken – särskilt de som är unika för vår elmarknad. Resultatet? Mindre träffsäkra optimeringar och sämre kompatibilitet för svenska hushåll.
Lösningen
✅ Utifrån detta resonemang blir Wettersols rekommendation att i första hand välja ett svenskutvecklat AI ganska självklart! Wettersol är sedan januari 2025 en del av Thiink, som har utvecklat en extern AI-styrning specifikt för den svenska marknaden.


Vad är Thiink AI?
Thiink är en svenskutvecklad AI-styrning, optimerad för den svenska marknaden, som styr husets stora elförbrukare baserat på väder, elpris, och ditt beteende. Detta minskar husets elkostnad markant. Thiink hjälper dig att reducera din energikostnad upp till 40%. Du får helt enkelt markant lägre elkostnader – utan att du behöver lyfta ett finger!
I korthet:
✅ Thiink laddar ditt batteri automatiskt när elen är som billigast
✅ Thiink använder din lagrade el när elpriserna är som högst
✅ Thiink säljer din el vid högt elpris för att maximera din besparing
✅ Styrningen sköter allt åt dig – enkelt, smart och helt automatiskt.
En app är allt som behövs för att du ska få koll på ditt hems elförbrukning, och se hur mycket du sparar med Thiinks styrning. Du får detaljerad information om hur mycket el som förbrukas i ditt hem, samt hur mycket, och för vad, du ska betala. Hur smidigt som helst! Appen är på svenska.
Varför ska du skaffa Thiink AI?
Något som är bra att ha i åtanke är att alla elnätsföretag kommer att införa en ny prismodell som inkluderar en effekttariff, eller effektavgift som det också kallas, senast den 1 januari 2027. Många elnätsbolag har redan infört ändringen. Effekttariffer kommer till Jönköping september 2025. Avgiften är baserad på en eller ett fåtal av de högsta effekttopparna i din fastighet under en månad. Detta kan resultera i några hundra, upp till ett par tusen kronor extra varje månad i effektavgift hos privatpersoner.
För att undvika höga effektavgifter behöver du sprida ut din energiförbrukning. Vid användning av flera energiförbrukare samtidigt ökar din effekt, och effektavgiften blir högre. Sprider du istället ut elanvändningen minskar effekten, och din effektavgift blir lägre. Thiink styr, övervakar och sprider ut din energiförbrukningen automatiskt.


Låter detta intressant?
Varmt välkommen att höra av dig!
”*” anger obligatoriska fält