Är solceller värt pengarna?

Vi får många frågor från våra kunder om de kommer få igen de pengar dom investerar i solceller och om det är värt det. Självklart tycker vi som jobbar inom branschen att det är värt pengarna och ja, du får tillbaka dem. Det finns olika sätt att se på det, om hur snabbt investeringen betalar sig.


Men det argument som jag tänker börja med har egentligen inget med pengar att göra, utan med miljön. Genom att investera i en egen solcellsanläggning producerar du din egna gröna el. Visst är produktion av själva solpanelen och övrigt material inte helt grön. Men den som importerat materialet till Sverige är skyldig att betala en återvinningsavgift för att se till att när det är dags att återvinna din anläggning (efter 30 år) är den kostnaden redan betald. Men överlag så är solenergi en bra energikälla och en långsiktig investering. Allt eftersom vi i Sverige lägger ner våra kärnkraftverk behöver vi ersätta den energikällan. Kanske har du sett ett av Sveriges partiers affischer om att ”pausa dammsugandet”? Genom att producera din egna energi blir du mindre känslig för energibristen som kan komma! 


En annan fördel med att vara mer självförsörjande när det kommer till el är att du inte påverkas lika mycket av förändringar i elpriset. Vid höga elpriser kan du hålla nere dina driftkostnader genom att använda din solel. Det kan innebära att du får anpassa en del av dina rutiner efter solen. Ett exempel är att köra tvättmaskinen och diskmaskinen mitt på dagen med hjälp av en timer då du har mest egenproducerad el. Ett ytterligare sätt att få upp din egenanvändning är att skaffa en solcellsanläggning som är batteriförberedd. Med hjälp av batteriet kan du lagra din egna solel till när du behöver den.  Du kan även installera en elbilsladdare som kan använda solel. 

Men är det värt pengarna?

Ja! En solcellsanläggning sänker dina kostnader långsiktigt. Varje kWh solenergi som du producerar och använder själv är en kWh som du inte behöver köpa, därmed sparar du dom pengarna. Alltså, ju mer egen energi du använder desto mer pengar slipper du spendera på elköp. Sen är det ju så att vi inte alltid kan använda all energi själva eftersom vi kanske inte är hemma på dagarna eller att solpanelerna producerar mer än vad vi kan göra åt med. Då säljer du den elen till din elleverantör och får betalat efter hur stor efterfrågan är just då eller vad ditt avtal säger. Som det ser ut idag får du även en skattereduktion på 60 öre av staten som syns i din deklaration. Så istället för att köpa en ny värmepump som endast sänker dina driftkostnader kan du med en solcellsanläggning faktiskt tjäna pengar.


Sedan 1 januari har regeringen infört en skattereduktion för grön teknik som incitament  för att vi som privatpersoner ska investera i nya energilösningar. Det innebär att du får 15% på arbete och material när du köper en solcellsanläggning och 50 % på installation och inköp av energilagring och elbilsladdare. Det finns som ni märker flera bra anledningar till att skaffa en solcellsanläggning och satsa på ett energismart hem. Genom att skaffa en anläggning som är anpassad efter dina behov går det att få igen sin investering och samtidigt känna att du drar ditt strå till stacken i kampen mot klimatförändringarna. 


Välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller för offert!