Solceller på Ryfors Bruk Nedre

Ute på vackra Ryfors Bruk Nedre i Mullsjö bor Julie Moltke-Huitfeldt tillsammans med sin man och dotter. De bedriver över 3300 hektar skogsbruk, har lantbruk med hjorthägn och vallproduktion, samt uthyrning av 16 helårsbostäder och 28 torp – och nu har de äntligen skaffat solceller!

Om anläggningen

144st solpaneler, installerad effekt: 59,0 kWp
Växelriktare: Sungrow
Elbilsladdare: Zappi

Berätta lite om Ryfors Bruk Nedre och er verksamhet

Verksamheten har arbetat med skogsbruk sedan 1800-talet. Vi både planterar och brukar skog. Sedan har vi en hjorthägn samt odlingar för att kunna mata djuren vintertid. Därtill hyr vi ut stugor och hus både heltid och säsongsbaserat. Men det jag arbetar mest med är vår yogaverksamhet med fokus på mindfullness. Vi erbjuder ibland exklusiva retreats torsdag-söndag, vilket har varit jättelyckat. Då har det kommit folk från hela Sverige. Nu fokuserar jag även mycket på att börja med dagsyoga för människor som bor i och runt Mullsjö. Jag vill att vår gård ska få vara en oas för att minska stress genom mindfulness, yoga, hälsosam mat och utbildning. Läs mer här: https://www.mindfulnessmanor.com/

Varför skaffade ni solceller?

Vår vision är att vara en så miljövänlig och miljömedveten verksamhet som möjligt, därför har idén om grön el funnits länge. Vi har, som nämnt, sedan lång tid tillbaka jobbat med skogsbruk och även med vindkraft och odling, så detta kändes som nästa steg. När vi flyttade hit för två år sedan tog vi därför tag i att skaffa solceller. Tyvärr blev det något år försenat då vi fick vår första dotter. Men nu har vi äntligen installerat solcellerna innan priserna går upp ännu mer.

Vi vill alltså ha en grön linje genom hela vår verksamhet vilket solcellerna bidrar med. Sen är den ekonomiska delen givetvis en bidragande faktor. Speciellt nu när elpriserna varierar så mycket. Vår dröm är att ha en elektrifierad maskinpark. Så nu har vi solceller på vår verksamhet, men funderar även på att köpa markställ till vårt privata hus. 

Solceller på Ryfors i Mullsjö - Wettersol installation
Wettersol solceller på Ryfors Bruk Nedre Mullsjö

Vad var svårast när du skulle välja solceller?

Det svåraste var att det finns så många olika solcellsinstallatörer, och att då veta vem man ska välja. Sen är det också svårt att veta vilka priser som är korrekta, samt vilka som säljer bra produkter. Det finns så mycket att välja på! Själva tekniken säger mig inte mycket så då var det viktigt att få hjälp av någon som jag fick förtroende för. Så det tyckte jag var svårt.

Varför valde du Wettersol?

Jag gick mycket på referenser. Ringde bland annat runt till lite olika människor som installerat solceller, och de som Wettersol hade installerat hos var väldigt nöjda. Sedan fick jag även ett stort förtroende för Marcus, företagssäljaren på Wettersol. Han kunde det han pratade om. Så det var framförallt referenser, samt att jag valde de som jag fick förtroende för och bra hjälp utav. Sen tyckte jag även att det var en fördel att de var ett lokalt solcellsföretag.

växelriktare solceller ryfors wettersol
Wettersol installerar solceller på Persgården
Zappi elbilsladdare tanka solel

Hur var din upplevelse av installationsprocessen?

Det gick jättebra och smidigt. Montörerna var snabba och snälla. De tog t.o.m. hand om en av våra hästar en gång när den var lite på rymmen haha. Det var även bra att vi fick en pärm med all information och dokumentation om anläggningen och hur appen fungerar. Det är ju ett helt nytt språk.

Har du några tips till andra som vill köpa solceller?

  • Skaffa solceller nu, det kommer bara att bli dyrare.
  • Kolla referenser innan du anlitar någon, det hjälper mycket.
  • Gör din egen research.
  • Var i god tid med att anmäla din installation till ditt elnätsbolag. I vårt fall har det tagit väldigt lång tid att få utbytt vår elmätare efter att anläggningen var klar. Det är ju såklart tråkigt att missa flera soltimmar, så anmäl bytet snabbt!

Tack Julie och Ryfors Bruk för förtroendet att installera solceller hos er!

Wettersol solceller på Ryfors Bruk Nedre Mullsjö
Intervju med Dr Julie Moltke

Intervju med Julie Molkte-Huitfeldt

Kundbesök yoga solenergi solceller

Ryfors Yogastudio

växelriktare solceller ryfors wettersol

Växelriktare från Sungrow

Zappi elbilsladdare tanka solel

Elbilsladdare från Zappi, tanka solel!

Wettersol solceller på Ryfors Bruk Nedre Mullsjö