Storleken på växelriktare har stor betydelse

I detta inlägg kommer du få kunskap om varför du ska fråga efter en kraftfull hybridväxelriktare, och inte acceptera färdiga paket med små hybridväxelriktare, när du köper ett batterisystem. I många paketlösningar på marknaden uppges det inte vilken effekt växelriktaren har, så här måste man vara uppmärksam så man inte tar fel beslut eller blir lurad. På förekommen fråga blir ofta svaret att det är en växelriktare som är anpassad till batteriet, men om man ber om mer detaljerad information visar det sig att man paketerat en mindre växelriktare med en effekt på 6kW eller 8 kW.

En växelriktare med 6 eller 8 kW kommer du inte att bli nöjd med. Vi förklarar varför nedan.

Vad har växelriktarens storlek för betydelse för dig som är intresserad av att köpa ett batterisystem?

Flera! Små växelriktare är betydligt billigare än större. Så för att få ett attraktivt lockpris väljer många företag minsta möjliga växelriktare – istället för den storlek som gör störst nytta för dig som kund. Något förenklat är det så att större växelriktare ger större besparing. Denna besparing är inte linjär utan exponentiell. 

Det är rätt enkelt – tänk såhär:
Om du har en 10kW växelriktare klarar den av att leverera 10kW el per timma till elnätet. Med en 15kW växelriktare levererar du 15kW per timma till elnätet, du ökar alltså mängden el du kan leverera med 50%.

Det är dock tillsammans med batteriet som det här blir riktigt intressant! Tänk dig att du vill utnyttja de låga elpriserna som ofta dyker upp nattetid för att ladda ditt batteri billigt och använda elen när elpriserna stiger. Med den större växelriktaren på 15 kW kan du då ladda ner hela 15 kW från elnätet under den billiga timmen – alltså 50 % mer el jämfört med en växelriktare på 10kW. Det gör en tydlig skillnad i både effekt och ekonomi. 🔋

Batteri belyst med grönt och rött ljus
Växelriktare installerad på vit väg med brandskyddad skiva

Effekttariffer – därför spelar växelriktarens storlek roll

Låt oss titta på hur batteriet med olika storlekar på växelriktare kan hantera effekttariffer, som är något som kommer att ha införts i hela Sverige senast 2027:

☝️ Effekttariffer innebär att du som elkund betalar en avgift varje månad baserad på dina effekttoppar (hur mycket el du använder samtidigt vid ett tillfälle) – inte bara hur mycket el du använder totalt. Avgiften är vanligtvis ca 80kr/kW. Det betyder att om du har nyttjat en total effekt på 10kW under månaden blir avgiften 10x80kr = 800kr.

Men här kommer växelriktaren in i bilden.
Många batterisystem säljs idag med en mindre växelriktare på 6 eller 8 kW. Det innebär att batteriet bara kan hjälpa till att sänka effekten upp till just den nivån – även om du har ett större batteri installerat. En större växelriktare, till exempel 15 kW, kan däremot stötta betydligt mer – och därmed hjälpa till att kapa effekttopparna bättre.

Slutsats: Med en kraftfull växelriktare får du inte bara snabbare laddning och urladdning, du får också ett verktyg för att sänka dina framtida elnätskostnader.

Är 10kW växelriktare mycket eller lite?


Allt beror på. Fram till sommaren 2024 var 10kW effekt på hybridväxelriktare i stort sett den högsta effekten som fanns att köpa för en villaägare – och alltså det bästa. Nu börjar det bli vanligare med ännu större växelriktare.

Det vanligaste idag, utan införda effekttariffer, är att våra kunder på Wettersol har 20 Ampere huvudsäkring och därmed kan nyttja en effekt om 14kW innan säkringen löser ut. En växelriktare med 10 kW effekt kan alltså då endast hantera 10/14 kW = 71% av hemmets effektbehov och räcker t.ex. inte för att ladda en elbil fullt ut (vanligaste laddeffekten för elbilar är 11kW). I exemplet här så kan alltså 10 av de 11 kW komma från solceller och batteri, resten behöver komma från elnätet.

OBS! Vanligtvis har ett hus även en grundförbrukning på några kW effekt, därav att man oftast vid billaddning behöver ca 14-17kW effekt att tillgå. Har man behov av 25A = 17kW så klarar en 10kW växelriktare att försörja 10/17kW = 59% av effektbehovet, medan en 15kW växelriktare försörjer 15/17=88% av effektbehovet.

montörer installerar solceller på skola


Effekttoppar i hemmet – och hur ett batteri och rätt växelriktare kan rädda dig


Såhär mycket effekt krävs för olika aktiviteter:

  • Att tanka en elbil i hemmet brukar kräva en effekt om 11kW.
  • En typisk on/off värmepump nyttjar 5kW effekt
  • En spis ca 3,6kW
  • En tvättmaskin eller diskmaskin ca 2,3kW effekt. 

Det betyder att du som har värmepumpen på i hemmet samtidigt som du lagar mat och kör en tvätt når en effekt på 5kW + 3,6kW + 2,3kW = 10,9kW.

Utöver detta brukar det vara ca 1-2kW bas-last i form av ventilation, el-golv-värme, datorer, kyl/frys m.m. Det är alltså inte svårt att komma upp i effekter nära sin huvudsäkring, utan att man egentligen har gjort något särskilt.

Med kommande effekttariffer är det då lätt att dra på sig en månatlig merkostnad i form av en effektavgift på ca 800-1100kr/månad. Med ett batteri i ditt hem kan du klippa dessa effekttopparna, s.k. peak shaving, och därmed spara pengar. Hur mycket du kan spara beror på effekten på din växelriktare, samt viken effekt och kapacitet ditt batteri har. 

Låt oss titta på några verkliga exempel från mars 2025:

En graf som visar hur en liten växelriktare och svagt batteri gav en hög effektavgift

EXEMPEL 1: Liten växelriktare = Effektavgift
I detta exempel har det nyttjats en total effekt på ca 16,2kW. Kunden i detta exempel har 25A, vilket ger 17kW effekt att tillgå.

Batteriet och växelriktaren kunde dock bara leverera 7kW av den totala effekten som behövdes. Så elnätet fick skjuta till återstående effekt om 8,6kW. Detta betyder att man får en effektavgift på 8,6x80kr = 688kr.

☝️ Orsaken är att växelriktaren var för liten för den totala effekten och batteriet för svagt (lågt C-tal) för att kunna mata ut mer effekt.

EXEMPEL 2: Större växelriktare = Undviker effektavgift
Med en växelriktare och ett batteri som kan leverera 10kW uteffekt kan det se ut så här 👉

I detta exempel klarade batteriet av att ta 96% av den uppkomna effekten (9,99kW) och effekttariffen för denna effekttopp uteblev i princip helt. Systemet består av en SH10RT med 25,6kWh batterikapacitet.

Fram till sommaren 2024 var 10kW effekt på hybridväxelriktare i stort sett den högsta effekten som fanns att köpa för en villaägare. Exempel på en mycket vanlig växelriktare är Sungrow SH10RT. Men eftersom behovet av effekt ökar när fler och fler skaffar elbil har nu flertalet tillverkare tagit fram hybridväxelriktare med större effekt. Ett sådant exempel är Sungrow SH15T, Solis S6-15kW eller SigenStor 15kW.

☝️ Med 15kW växelriktare ligger vi mycket nära den huvudsäkring som är vanligast idag, dvs. 20A som ger 14kW effekt att tillgå från elnätet.

En graf som visar hur ett batteri och växelriktare gjorde att en effekttariff för en effekttopp i princip uteblev helt.
En graf som visar hur ett batteri och växelriktare gjorde att en effekttariff för en effekttopp i princip uteblev helt.

EXEMPEL 3: Det stora systemet – för hemmet med elbil
Låt oss titta på ett exempel där de flesta elförbrukarna drar igång samtidigt i ett hem (klockan 18.05). I det här fallet går batteriet in och tar nästan hela lasten.

☝️ Som du ser levererar batterisystemet hela 98 % av effektbehovet – vilket gör att du undviker en effekttopp och därmed också slipper en onödig hög effektavgift. Resultatet? I princip ingen extra kostnad alls.

Slutsats 1

Väljer du en för liten växelriktare begränsas batteriets förmåga att kapa effekttoppar – och du går miste om en stor del av den möjliga besparingen.

En graf som demonstrerar arbitragehandel med batteri
Bild från Thiink AI
Bilden ovan (från Thiink AI) visar hur batteriet agerar vid olika tidpunkter:

Grön/Orange kurva är elpris
Lila kurva är batteriets laddning i % (State of Charge – SOC)

Kl. 00.00: Batteriet har laddats upp till ett pris på ca 1 kr/kWh (brant stigande lila kurva).

Kl. 05.00: Hemmet börjar egenanvända el från batteriet.

Kl. 06.00: När elpriset är ca 2,75 kr/kWh säljer batteriet ut en stor del av elen (brant fallande lila kurva).

Under dagen: Batteriet fylls långsamt upp från solcellerna.

Kl. 18.00: När elpriset är ca 4,50 kr/kWh säljs elen ut samtidigt som hemmet använder el från batteriet – vilket ger ekonomisk förtjänst.

Kl. 22.00: Den lila kurvan börjar stiga igen – laddning från elnätet påbörjas för att utnyttja det låga elpriset inför nästa dag med fortsatt höga priser.

VIKTIGT! Med en växelriktare på 8kW effekt och 16kWh batteri behövs det 2 timmar för att fylla batteriet eller sälja ut hela batteriet. Det gör att man t.ex. klockan 18.00 inte kan tjäna mer än 8kW x 4,50kr = 36kr. Med motsvarande system där man har t.ex. 15kW växelriktare och 20kWh batteri omsätter man istället 15kW x 4,5kr = 67,50kr i förtjänst klockan 18.00-19.00.

☝️Eftersom arbitragehandel med AI-styrning kan köra flera i- och urladdningscykler varje dag (dvs. ladda billigt på natten, sälja under dyra morgontimman, upprepa köp/fyll med solel mitt på dagen, och dra nytta av kvällspristoppen) kommer det vara stor skillnad på intjäningen med en stor eller liten växelriktare.

Slutsats 2

Med AI-styrning har man möjlighet att tjäna betydligt mer med en större växelriktare varje dygn, och bättre dra nytta av enskilda prisskillnader under enskilda timmar. 

Råd till dig som funderar på att investera i ett batteri till dina solceller

Satsar du på t.ex. en 15kW växelriktare, får du möjlighet att kunna få nästan 90% mer vinst för varje timme jämfört med en 8kW växelriktare vid arbitragehandel. Med en 8kW växelriktare kommer du sannolikt behöva betala en större effektavgift per månad än med en 15kW växelriktare. Prisskillnaden mellan en 8kW och 15 kW växelriktare brukar vara ca 10 000kr, och den investeringen betalar sig snabbt.

Är du intresserad av att komplettera din anläggning med ett batteri bör du för din egen skull välja en så stor växelriktare som möjligt för att bli en vinnare framåt. Man kan helt enkelt tänka att det gamla klassiska påståendet ”storleken har betydelse” faktiskt stämmer i detta fall! 

Thiink AI styrning ger dig lägre elräkningar

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Adress*
Vad är du intresserad av?*
Till vad?*
Hur hittade du till Wettersol?
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.