Hur fungerar en noggrann projektering?

Undrar du hur dina offerter kan skilja så mycket mellan olika aktörer? Varför en firma säger att 44 helsvarta paneler får plats på ditt tak och att de lovas producera 13 900 kWh, medans en annan firma säger att max 42 paneler får plats med en lovad produktion på 10 400 kWh? Vi skulle vilja berätta lite mer hur en projekteringsprocessen ser ut, och varför det är viktigt att den får ta lite tid och inte bör stressas fram. Därför har vi skrivit ett exempel om hur det kan gå till när du är påväg att skaffa solceller.

Kundens resa

1. Du har varit intresserad av solceller ett tag, kollat runt på lite forum och pratat med bekanta. Detta resulterar i att du tar kontakt med en solcellsmontör och ber om en offert, låt oss kalla dem ”Snabba Solceller AB”. Företaget gör en flygoffert med enkla uppgifter från kartbilder. Ditt hus har en takyta på ungefär 130kvm och 20 graders lutning. Potential för en riktigt schysst anläggning! 

2. Samma eftermiddag plingar det till i mobilen, woosh. Redan en färdig offert redo att skrivas på!! Kul! 

3. 44 helsvarta paneler på 405W styck, som lovas producera 13 900 kWh – perfekt! Känns ju ändå helt okej. Samma eftermiddag ringer även säljaren och frågar om du kikat på offerten och är beredd att gå vidare. Senast fredag för sen går priserna upp! Okej… tänker du.

Offert för jämförelse

Efter ert samtal känner du att det ändå skulle vara vara intressant att jämföra offerten med en annan aktör. Du kollar runt lite och hittar en intressant firma, vi kallar dem ”Solceller Kan Vara Klurigt AB”. Du tar kontakt med dem och de hör av sig dagen efter. Beroende på dina förutsättningar och önskemål frågar då säljaren om han får komma på ett platsbesök, varför kan man ju undra? Det nämnde inte den andra firman.

Säljaren svarar att det är viktigt för att få in all information om fastigheten. De flesta gångerna har kunden inte stenkoll på vilken dimension deras strömkablar har t.ex. Eller om de har masonit eller råspont under takpannorna, likväl, om det finns hinder runt omkring huset som kan påverka solinstrålningen osv. Därför är platsbesöket viktigt. 

Nästa tillgängliga tid för platsbesök är på fredag, jaha tänker du. Det kommer ju bli tight men det gick ju rätt snabbt för den andra firman att skicka offert så det går säkert bra. 

Platsbesöket går bra! Säljaren konstaterar att ditt södra grannhus är 4 våningar och att du har ett 20 meters träd på baksidan.

Han mäter takfoten och takhöjden. Han noterar även din lilla skorsten, måttar ut så han har koll på vart den befinner sig exakt.

projektering solceller

Han frågar därefter om elskåp, tar bilder och dokumenterar. Innan han åker iväg frågar du när offerten kommer, han säger att han ska försöka få ut den idag men att den kanske kommer på måndag… Detta är inte bra, då kan du inte jämföra offerten med den från den första aktören, deadline är ju på fredag. Vilket slött företag ”Solceller Kan Vara Klurigt AB” är tänker du, rent av dålig service att dem är så långsamma.

Det slutar med att du får avböja den första offerten då jämförelseofferten dröjer, han från ”Solceller Kan Vara Klurigt AB” verkade ju ändå seriös så du vill höra vad dem erbjuder. 

På måndagen hör den nya firman av sig. De har av någon anledning bara fått dit 42 Paneler, trotts att det är samma typ av panel. Anläggningen lovas också bara producera 10 400 kWh. ”Hur är det möjligt” tänker du.

Detta kan ju inte vara sant… i fredags dissade du en offert som hade fler paneler och högre produktion. Du ber om en förklaring på offerten på 42 paneler, säljaren återkommer med ett svar på mail. Fortsättning följer nedan…

Seriös firma men sämre resultat?

Detta är säljarens svar:

”Vid inmätning av taket kom vi fram till att skorstenen på västertaket är i vägen för att lägga en panel i nedre hörnet. Pga den stora mängden paneler måste panelerna parallellkopplas, därför måste det vara ett jämt antal paneler. Tyvärr skulle inte växelriktaren kunna hantera en extra panel i vänstra hörnet på grund av att strängar kopplade parallellt måste vara lika stora. De paneler vi säljer ska nämligen ligga på taket och inte stå och skräpa i garaget pga av att dem inte fick plats 😉

Vi kan inte heller flytta panelerna längre söderut för det strider mot vår vindlast-beräkning då vindlast är som absolut störst vid hörn och kanter av taket. Vi vill känna oss nöjda med vårt jobb, det ska se snyggt ut och vara ordentligt genomfört. Pga detta vill vi inte ligga för nära takkanterna med panelerna.

Våra projektörer är även väldigt noga med att simulera skuggning, och solinstrålningen blir tyvärr drastiskt sämre pga trädet och grannhuset. Tar vi bort dem parametrarna i vår beräkning hamnar vi på samma produktion som den andra aktören. Men det är helt enkelt en felaktig bild av vad du kommer att kunna producera i verkligheten.” 

Flygoffert solinstrålning
Utan träd och grannhus
Platsbesök solinstrålning solceller
Med träd och grannhus

Slutsats

Hur ska man avgöra vilka som är bäst? Den noggranna firman gav ett sämre resultat, och även till ett högre pris. 

Grunden i allt är att ett platsbesök har genomförts. Då har firman själva sett att det är stora skuggningar som ges av grannhuset samt trädet på baksidan. Detta är anledningen till den lägre produktionen som lovats av ”Solceller Kan Vara Klurigt AB” när husets riktiga förutsättningar beräknats in. 

Eftersom det är viktigt att du vet vad du köper och vad du får är det viktigt att solcellsfirman gör en noggrann projektering. Skyndar man igenom den processen kan det bli så att du som kund kommer bli missnöjd i slutändan. Därför är det helt okej och fullt normalt att inte kunna få en ny offert på en dag. Då varje projektering görs med samma noggrannhet, för att du som kund ska få en så bra lösning som möjligt. 

Hoppas detta inlägget har skänkt lite mer ljus åt projekteringsprocessen, och att du numera kan känna dig trygg i väntan på en offert från en noggrann solcellsinstallatör. 

/Edvin, Wettersol

Kontakta oss om du har några frågor!

Marcus Åhlander Säljare lantbruk industri Wettersol

Marcus Åhlander

Säljare Företag/Lantbruk

036-336 68 20

Säljare Villa Wettersol

Kristofer Svensson

Säljare Villa

036-336 68 16

Daniel Säljare Wettersol

Daniel Mattsin

Säljare Villa

036-333 62 80