Säg HEJ till Johannes!

Johannes har ett enormt engagemang för solceller, är en riktig pionjär, och det är en förmån att få ha honom som kund hos oss. Konversationen med Wettersol började för några år sedan när Johannes ville komplettera sin dåvarande solcellsanläggning med ett batteri för att lagra el, samt för att kunna driva huset på back-up ström. I somras blev vi inbjudna till Västerlid där han visade upp sin fina anläggning, med Sungrow hybridväxelriktare, BYD solcellsbatteri, och Zappi elbilsladdare. Se hela intervjun nedan!

Johannes är ursprungligen från Tyskland där det är mycket vanligare med solceller, så när han flyttade till Sverige var det en självklarhet för honom och hans fru att de skulle leva ett liv på solenergi.

Varför solceller?

Johannes svarar:

  1. För det första visar det miljömedvetenhet och miljötänk.
  2. Sen självklart av ekonomiska skäl, för att dra ner driftskostnaderna.
  3. Dessutom är det skönt att vara oberoende och kunna producera det man själv behöver. Det gäller både maten man äter och energin man gör åt. Det går hand i hand. Om fler skulle göra detta och gå ihop skulle vi vara mycket mer oberoende, och samtidigt spara på resurserna!

Hybridväxelriktare och solcellsbatteri

Johannes bytte ut sin gamla växelriktare som han fått installerad av en annan installatör till en Sungrow från Wettersol. Som han själv beskriver det har den ”bättre kapacitet, är smartare, och möjliggör lagring av solel i batteri.” Gällande solcellsbatteri var detta något som Johannes tidigt ville ha. Men på grund av att det var svårt att få tag på drog det tyvärr ut på tiden. Det var då Johannes hittade Wettersol. Idag har han ett BYD-batteri som han är väldigt nöjd med!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Johannes-hybridväxelriktare-1024x683.jpg
Johannes med sin Sungrow Hybridväxelriktare

Elbilsladdare – ladda bilen med solel!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Johannes-Zappi-elblsladdare-1024x655.jpg
Zappi Elbilsladdare

Till en början hade Johannes en elbilsladdare från Tesla då det är Tesla han kör runt med. Men hans upplevelse är att Zappin är mycket smartare. Hur tänkte du kring val av Elbilsladdare?

”Wettersol rekommenderade att jag skulle skaffa en Zappi, vilket vi sedan gjorde. Och den har fungerat klanderfritt. Det är en smart laddare som är smartare än jag själv :-)” 

Wettersol hade mycket intresse för min frågeställning, konkreta och väl genomtänkta lösningsförslag och egna idéer på hur man kunde förbättra den befintliga anläggningen. Kompetens på hög nivå skulle jag säga.

Johannes på Västerlid

TIPS till de som vill skaffa solceller?

Första tipset: Gör det och gör det nu! Ju snabbare desto bättre, du kommer inte ångra dig. Det enda du kommer ångra är att du inte fick tummen ur och började tidigare. 

Tips två: Tänk framåt. Även om du inte har kapital just nu, tänk på vad du väljer för komponenter så du har möjlighet att utvidga din solcellsanläggning längre fram. Så att man redan från början planerar, och därav minskar installations- och ombyggnadskostnader längs vägen.” 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Johannes-batteri-BYD--683x1024.jpg
BYD Solcellsbatteri, installetrat av Wettersol

Vad ska man tänka på när man väljer solcellsleverantör? 

”Det viktigaste är att solcellsleverantören har rätt kompetens, utbildning och behörighet. Men även att de finns i närheten och är tillgänglig. Vi alla vet ju hur det är när saker och ting börjar strula och man inte får hjälp. Har man då en leverantör i närheten som kan komma och hjälpa till har man ju vunnit mycket, även om det kostar lite mer initialt. Service och servicenivån är för mig en väldigt viktig faktor faktiskt!”

Tack Johannes för det fina orden! 

Wettersol gruppbild personal