Mikael har kopplat upp sitt batteri till CheckWatt

Läs om Mikaels erfarenheter här

Vi har intervjuat Mikael, en av Wettersols kunder som anslutit sitt Sungrow batteri till Checkwatts tjänst Currently. Läs vidare och ta del av hur hans solceller och batterilager inte bara genererar egen el, utan också stödjer elnätet och ger honom en ersättning omkring 7000 kr i månaden.

Hej, vem är du och hur kommer det sig att ditt batteri numera levererar stödtjänster till elnätet? 

Jag heter Mikael och är dataingenjör, jag arbetar till vardags med utveckling på ett stort robotgräsklipparföretag i Huskvarna. Jag har alltid varit intresserad av el och elektronik och skaffade tidigt elbil. Med elbil kom tankar att producera sin egen el och för något år sedan installerade jag en solcellsanläggning med batteri. 

Nyligen läste jag om möjligheten att hyra ut mitt batteri för olika stödtjänster. Checkwatt planerade att öppna en tjänst vid namn Currently för privatpersoner att bidra med sina villabatterier till elnätet. Detta var tidigare endast tillgängligt för större aktörer med kraftiga batterier. Det kändes spännande att kunna vara en del av detta och samtidigt tjäna pengar på min batteriresurs.

Wettersol reportage om hur CheckWatt fungerar
Mikael, CheckWatt-användare

Vill du också tjäna mer pengar på ditt batteri?

Skaffa CheckWatt du också!

Vad är stödtjänsten Currently för något? 

Stödtjänsten Currently från CheckWatt, som mitt solcellsbatteri är kopplat till, bidrar med att upprätthålla den önskade frekvensen i elnätet. Normalt bör frekvensen vara 50Hz, men ibland, särskilt när stora industrier startar sina maskiner, kan det uppstå tillfälliga effektbrister som sänker frekvensen under detta värde. För att snabbt korrigera detta aktiveras mitt batteri tillsammans med andra energilager och kraftproducenter.

Hur ansluter man sitt batteri till CheckWatt? 

Jag kontaktade Wettersol eftersom de har ett samarbete med CheckWatt sen 2022. Innan installationen kunde utföras behövde jag kontakta mitt elhandelsbolag, Jönköping Energi, för att bekräfta att de kan hantera stödtjänster likt CheckWatts. Wettersol installerade sen en liten styrdator bredvid min växelriktare från Sungrow som styr batteriet. Efter att allt var installerat och styrdatorn kopplats upp testade CheckWatt effekten på mitt system. Jag fick sedan tillgång till ett konto på CheckWatts plattform, EnergyInBalance. Där kunde jag enkelt se hur mycket ersättning jag tjänade varje dag genom att stödja elnätet.

Bild som visar installation av CheckWatt CM10 urförd av Wettersol
Installation av CheckWatt utförd av Wettersol

I Juni var processen färdig och jag började få betalt för att jag stöttar elnätet. Ersättningen varierar lite från dag till dag, men brukar ligga mellan 100 – 300kr/dag. Det är helt klart väldigt lönsamt!  

Hur mycket pengar tjänar jag med tjänsten Currently från Checkwatt?


Ersättning per dag för Mikaels anläggning under Juli 2023

Ersättning per dag för Mikaels anläggning under Augusti 2023

Ersättningen från Checkwatt överträffar fullständigt mina förväntningar!
På en månad tjänar jag mer på CheckWatt än vad mina solceller genererar under hela sommaren.

Mikael, CheckWatt kund

Kan du använda ditt batteri själv när det är anslutet till Checkwatt? 

Tyvärr är det inte möjligt. CheckWatt har styrningen över batteriet för stödtjänsten. Trots detta är ersättningen från CheckWatt betydligt högre än vad jag skulle få om jag använde batteriet för min egen konsumtion. Mina solceller fortsätter att fungera som vanligt, och under dagtid när de producerar el, används elen i hushållet.


Batteriet står vanligtvis på 60% och laddar ur någon enstaka procent vid varje tillfälle, men laddas upp från solcellerna om det är på dagtid.

Hur mycket el går åt till stödtjänsterna då? 

Det är lite lustigt faktiskt. Batteriet skickar ut lite el då och då när nätet behöver balanseras, men på grund av att det inte är så långa stunder behövs inte många kilowattimmar. Vanligtvis fylls batteriet på igen av solcellerna under dagen och när det laddas ur på natten kommer elen från elnätet. Jag uppskattar att det går åt ungefär 10kWh per månad för denna funktion. Visserligen står jag för kostnaden för den elen, men tack vare den generösa ersättningen för stödtjänsten från CheckWatt är kostnaden försumbar.


Bilden visar hur en typisk dag ser ut för Mikaels batteri, när det deltar i stödtjänster. Mestadels skickar batteriet ut lite el under mycket korta stunder(streck nedåt) , och vid några tillfällen absorberar det även överskott (streck uppåt) i elnätet för att inte frekvensen skall bli högre än 50Hz.

När får man betalt från Checkwatt? 

Ersättningen från CheckWatt betalas ut 45 dagar efter avslutad månad. Så nu i slutet av augusti fick jag min ersättning för juni månad. Dessa pengar överförs direkt till mitt bankkonto.

Är det några kostnader att ha Checkwatt? 

Förutom den marginella kostnaden att ladda batteriet så, nej det är det inte. Däremot finns möjligheten att få utökad information i appen, som är gratis de första 6 månaderna.  Efter den perioden finns alternativet att fortsätta och få en mer detaljerad uppföljning av anläggningen via appen. Kostnaden för detta ligger ungefär mellan 50 och 80 kronor per månad, beroende på vilken nivå av detaljerad information man önskar.

Vilka skatteregler gäller för inkomster från stödtjänster som Checkwatt erbjuder? 

Det beskattas som uthyrning av privatbostad, så de första 51000kr man tjänar är skattefria. Därefter får man betala skatt för resterande ersättning. 

Avslutningsvis, vad har du att säga till de som hört om stödtjänster och funderar på att skaffa ett batteri och koppla upp det mot Checkwatt?

Skaffa CheckWatt! Ersättningen kommer inte vara så här hög för alltid, men den bedöms fortsätta vara på de nivåer som är nu åtminstone i några år till. Och köp till extra battericeller om du inte har tillräckligt stort batteri, för man får mer ersättning ju kraftfullare effekt som din anläggning kan leverera.

Tack Mikael!

Är du också intresserad av att installera CheckWatt och tjänsten Currently?

Vi hjälper dig gärna!

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Adress*
Vad är du intresserad av?*
Till vad?*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Daniel Säljare Wettersol

Daniel Mattsin

Säljare Villa

036-333 62 80

Säljare Villa Wettersol

Kristofer Svensson

Säljare Villa

036-336 68 16

Marcus Åhlander Säljare lantbruk industri Wettersol

Marcus Åhlander

Säljare Företag/Lantbruk

036-336 68 20