Skattereduktion för grön teknik – så går det till

Innan du bestämmer sig för att köpa solceller, batteri eller elbilsladdare behöver du få koll på om du uppfyller kraven för att kunna få skattereduktion för grön teknik. Därefter är vårt råd att välja ett seriöst företag som har koll på regelverket.

Det här är de viktigaste och vanligaste kriterierna för grön skattereduktion:

 1. Arbetet skall vara godkänt för skattereduktion. Dvs det verkliga arbetet är installation av solceller, batteri och/eller elbilsladdare.
 2. Bostaden måste vara godkänd för skattereduktion. Det betyder att du själv behöver vara ägare till bostaden som arbetet skall utföras på. I dagsläget är det inte klargjort om det är okej att installera solceller på ett ladugårdstak då det räknas som ekonomibyggnad och inte bostad. Vidare får du INTE skattereduktion om bostaden är arrenderad, uthyrd eller hyrd. Inte heller om huset INTE är ansluten till elnätet. Bygger du ett nytt bostadshus är det numera godkänt för skattereduktion, vilket är en förbättring mot tidigare. Köper du ett nytt ”begagnat” hus får arbetet inte utföras under tiden som den gamla ägaren bor kvar.
 3. Du skall ha rätt till skattereduktion. För att kunna utnyttja skattereduktion för grön teknik behöver följande uppfyllas:
  • Du äger bostaden och den används som permantentbostad eller fritidsbostad.
  • Det är du som får fakturan på arbetet.
  • Du har skattereduktion kvar att utnyttja. Summan är 50 000kr / person och år och förutsätter att skatt har betalats in som det går att kvitta mot.
 4. Du har skattereduktion kvar att utnyttja för det aktuella året. Det är 50 000 kr per person och år som står som ägare på bostaden. Är ni två som äger bostaden tillsammans är alltså summan 100 000 kr att nyttja. Börjar ni året med att bygga en solcellsanläggning och får bidrag för det och senare under året väljer att komplettera med batteri kan det vara smart att låta ens partner vara den som ”köper” batteriet och som då nyttjar sitt bidrag.
  1. Det är bara du som privatperson som kan ta reda på hur mycket avdrag du har kvar att utnyttja. För att få reda på detta kontaktar du Skatteverket och ber om ett intyg på kvarvarande summa. Detta skickas hem till dig.

Vidare ställs krav på utförande företag:

 1. Företaget måste vara godkänt för F-skatt, samt sköta sina moms och arbetsgivaravgifter. Wettersol AB är godkänt för F-skatt och sköter sina skatter och avgifter. Du kan kolla upp företaget här
 2. Företaget måste få rätt uppgifter från dig som kund. De uppgifter företaget behöver för att kunna utföra skattereduktion på din faktura är: Personnummer och aktuell fastighetsbeteckning där installationen utförts.
 3. Fakturan skall vara specificerad på rätt sätt för att skattereduktion skall medges. Det betyder att material och arbete skall specificeras separat för att ges rätt till bidrag. Vidare ska övriga kostnader som företaget har utöver material och arbete ej inkluderas i summan som skattereduktion för grön teknik görs på. Dessa kostnader kan vara: restid, bortforsling av av avfall, milersättning, maskiner och utrustning (byggnadsställning t.ex.) samt administration. Wettersol AB lämnar alltid ett komplett slutpris till dig som kund och redovisar fakturan i enlighet med Skatteverkets krav. Hos oss vet du vad du skall betala och inget oväntat tillkommer.

Efter avslutad installation får du som kund fakturan från Wettersol med avdragen skattereduktion i enlighet med regelverket. Wettersol ansöker därefter om utbetalning från skatteverket av mellanskillnaden. Är det då så att du som kund inte betalat in tillräckligt med skatt eller inte har rätt till avdragen kan du bli återbetalningsskyldig till Wettersol.

När vi begär utbetalning av mellanskillnaden för din installation får du ett meddelande från Skatteverket om detta. Då kan du även kontrollera att allt stämmer.

Mer information hittar du hos Skatteverket

Rebecka Kontorschef Wettersol

Rebecka Carnander

Kontorschef (Föräldraledig)

036-336 68 14