Att tänka på när man väljer solcellsinstallatör

Under hösten har det varit en diskussion i sociala medier och på nyheterna om missnöjda kunder och oseriösa aktörer i solenergibranschen. Senast i veckan var det ett inslag på TV4 Nyheterna där detta belystes. Tyvärr får även vi höra om sådant allt oftare. Det finns många riktigt bra solcellsinstallatörer i Sverige, men dessvärre också solcellsinstallatörer som inte vet vad de gör eller håller vad de lovar. Här är en kort lista på några saker man kan kolla upp innan man bestämt sig för vilket solcellsföretag man ska välja. 🔖

Vad ska man tänka på när man väljer solcellsinstallatör?

 • Är företaget registrerat för verksamhetstyp ”Elproduktionsanläggningar” hos Elsäkerhetsverket? Kolla här: https://www.elsakerhetsverket.se/kollaelforetaget/foretag-organisation 
 • Kolla när företaget började arbeta i solenergibranschen. På allabolag.se kan du se företagets registreringsår. Men tänk på att samma organisationsnummer kan ha arbetat i andra branscher under andra namn tidigare. Att registreringsåret på bolaget är 2018 behöver alltså inte innebära att företaget arbetat med solceller sedan 2018. Kolla upp bolagshistoriken.
 • Vem gör du affär med? Är det tydligt vem som äger bolaget eller är det ett anonymt företag, och fundera isåfall på varför? Står ägarna bakom det de levererar? Här kan man få mycket information genom att kolla in företagets ”Om Oss” sida. Se om det finns information om ägarna och om de är personligen involverade i bolaget, eller om det exempelvis är ett skalbolag som drivs med underentreprenörer – och vad de isf kan innebära?
 • Hur arbetar företaget med service och reklamationer ifall något skulle strula efter installation? Oavsett hur länge ett företag varit i branschen eller hur skickliga montörer och elektriker de har, kan det tyvärr uppstå krångel med produkter efter installation som kräver service. Detta vet aktörer som varit i branschen ett tag. Då skall det finnas kunskap och lång erfarenhet av produkterna för att kunna hjälpa dig som kund att lösa problemet. Det ska även vara smidigt och enkelt att få kontakt med leverantören. Fördelaktigt är om företaget har egna servicetekniker för högsta möjliga support.
 • Är företaget kollektivavtalanslutet?
 • Viktigast av allt, Referenser. Läs recensioner, men kontakta även tidigare kunder och fråga om deras erfarenheter. 

Andra bra frågor att ställa till din potentiella solcellsinstallatör:

 1. Vad har företaget för installations- produkt-, och effektgaranti? 
 2. Hur har företaget projekterat anläggningen? Har de räknat med skuggor från exempelvis närliggande hus, träd och skorstenar. Samt påverkan av snö, pollen och horisontlinjen? 
 3. Står företaget för arbetsmiljöansvaret?
 4. Är det samma företag som säljer anläggningen som levererar materialet och utför montaget eller är det ett säljbolag som sålt vidare försäljningen till tredje part och redan fått sina pengar och därefter inte bryr sig om dig som kund?
 5. Ingår DC-skydd till solpanelerna? Det kan påverka möjligheten att få ersättning vid åska från försäkringsbolag.
 6. Har det gjorts en bedömning av snö och vindlast för taket och är antalet takinfästningar justerade för detta, eller är det en “standardinstallation” eftersom det är billigast för leverantören? Det kan vara klokt att välja installationsmaterial som är utvecklat för den svenska marknaden.

Tillsammans får vi hjälpas åt för att skapa en trygg och kvalitétsäker bransch. 

Hör av dig till våra säljare om du har någon fråga!

Daniel Säljare Wettersol

Daniel Mattsin

Säljare Villa

036-333 62 80

Säljare Villa Wettersol

Kristofer Svensson

Säljare Villa

036-336 68 16

Marcus Åhlander Säljare lantbruk industri Wettersol

Marcus Åhlander

Säljare Företag/Lantbruk

036-336 68 20