Energilagring är ett riktigt spännande ämne som går att gräva ner sig i. I den här texten kommer vi hjälpa dig att förstå batterilagring och vilka fördelar det kan ha för dig!
Köp billigt, sälj dyrt…
Köp el när det är som billigast på marknaden för att sedan använda elen när priset har stigit.
Majoriteten av befolkningen i Sverige har störst behov av el på morgonen och kvällen. Eftersom pris följer efterfrågan är priset på el som högst under dessa perioder:

Är det då inte bättre att samla på sig elen under natten när priset oftast är lägre? Detta är möjligt med batterier. Dvs köp på ”rea” och använd när det är dyrare.
För att utnyttja ett batteris fulla potential bör det kombineras med en produktionskälla, som t.ex. en solcellsanläggning. Genom att kunna fylla upp batteriet med egenproducerad el får man en komplett helhetslösning och slipper bevaka extrapriser på elen. Dessutom blir batteri-ekonomin bättre om man kan undvika elskatt, moms och överföringsavgifter på den el man fyller batteriet med. Dvs egen solel!
För då kan du ju ladda batteriet med gratis-ström som du producerat på ditt egna tak. Det är vitsen med ett batteri.
Flexibelt batteri som klarar våra nordiska krav
Batteriet vi bestämt oss för att huvudsakligen använda, BYD’s HVM-serie, har krävt mycket fundering, läsande av tekniska specifikationer och även praktisk testning på våra egna anläggningar för att vi skall kunna rekommendera det till Er, våra kunder.
Vi har ställt höga krav på såväl det tekniska som det etiska i kombination med vår småländska prisfilosofi och den trygghet man bör förvänta sig av modern teknik. Det är bara att konstatera, alla batterier på marknaden är inte likvärdiga eller uppfyller grundkraven. Inte ens från samma tillverkare.
Tyvärr är de allra flesta batterilösningar som säljs i Sverige inte avsedda för Sverige. De är enfaslösningar med en maximal uteffekt på ca 5000W, vilket inte räcker till. Så läs specifikationerna noga!

BYD HVM energilager
BYD:s HVM-serie är för oss i Norden som behöver hög effekt (trefas) och mycket lagrad energi.
Det betyder att systemet kan leverera all el som behövs för en induktionshäll på full effekt, eller till strömmen som behövs för att köra disk- och tvättmaskin samtidigt som värmepumpen jobbar i bakgrunden. Och ändå finns det lite effekt kvar för det oväntade.
BYDs HVM serie är ett av få batterisystem som klarar av att leverera en effekt på upp till 12000W, vilket faktiskt är mer än vad ett vanligt svenskt hem med 16A huvudsäkring kan förbruka i ett givet ögonblick utan att säkringen går. Batteriet kan leverera 3300W / fas kontinuerligt vilket räcker till det mesta.
Säkerhet kommer först
Sedan finns det andra fördelar som inte alla batterier har.
BYD bygger sina batterier med en kemi som kallas LiFePO4, eller litiumjärnfosfat. Det betyder att det inte innehåller något oetiskt kobolt och att det är helt säkert mot så kallade termiska rusningar (kortslutningar i celler), vilket gör det avsevärt mer brandsäkert.
– Så du kan sova lugnt om nätterna med ett järnfosfatbatteri i ditt hem.
BYD HVM tar liten plats
Batteriet har en väl genomtänkt konstruktion och tar liten plats. Det består av en toppdel, kassetter och en basplatta. Basplattan är 30cm djup och ca 60cm bred. Kassetterna (som är ca 25cm höga styck) fungerar som legobitar, från 10kWh till 22kW är det bara att stapla på fler legobitar på samma bottenplatta. Ett typiskt 11kWh batteri tar upp ca 30x60cm och är 1,2m högt. Batteriet klarar av att jobba i temperaturer ned till -10°C, men under 5°C ger de reducerad effekt. Vi rekommenderar därför att batteriet placeras t.ex. i ett garage eller motsvarande så att det huvudsakligen har en stabil temperatur över +5 grader.
Staten ger bidrag till batterier
Fördelarna med energilagring är det inte bara vi som insett. Utan även vår regering.
Genom skattereduktionen Grön teknik får du idag som privatperson 50 procent reduktion på material och arbete upp till 50 000 kronor per år. (För mer information om Grön teknik läs mer i något av våra tidigare blogginlägg: Reglerna kring skattereduktion för grön teknik och Skattereduktion för grön teknik – så går det till.
Med denna information hoppas vi att det blir lättare att förstå fördelarna med batterilagring och varför det kan gynna dig som villaägare. Vid ytterligare frågor tveka inte på att höra av dig till oss!